Wij zijn een Jozefietenschool

 • De Congregatie van de paters Jozefieten werd in 1817 gesticht door de Geraardsbergse kanunnik Constant Van Crombrugghe.

  Na zijn priesterwijding in 1812 werd hij in 1814 benoemd  tot directeur van het Bisschoppelijk College te Aalst.  Hij was bezorgd om arme gezinnen.  Hij startte voor de kinderen een kantwerkschool in Aalst en een weefschool in Geraardsbergen. 

  Op 1 mei 1817 stichtte hij te Geraardsbergen de Congregatie van de Paters Jozefieten.  In een huis in de Steenstraat in Geraardsbergen opende zijn congregatie onmiddellijk een school voor arme kinderen.  Een jaar later verhuisde de congregatie en de school naar het leegstaande karmelietenklooster.   Het opvoedend werk van de paters Jozefieten kreeg grote waardering bij de Geraardsbergse bevolking.  

  Uiteindelijk stichtte hij 4 congregaties die bloeiende scholen hebben opgericht. 

  De missie van de Paters Jozefieten :

  • Een diep christelijk geloof met de consequente navolging van Jezus Christus;
  • Steeds een antwoord geven op nieuwe uitdagingen van deze tijd;
  • Herkennen van de waardigheid van elke mens;
  • Dienst aan gebroken en arme mensen, dichtbij en ver weg.

  Algemeen Overste van de paters Jozefieten is Pater Jacob Beya Kadumbu. Hij leidt de congregatie en bezoekt geregeld alle kloosters en scholen.  Een belangrijke taak is de traditie van de stichter verderzetten.  De huidige lekendirecteurs en leraars nemen deze taak ter harte.

  Meer info over de congregatie en haar scholen kan u vinden op: http://200jaar.sint-jozefsinstituut.be/

 • Jozefieten colleges wereldwijd

  Wereldwijd zijn er momenteel 16 Jozefietenscholen

  De paters Jozefieten in Europa

  België

  In Geraardsbergen, de geboortestad van hun stichter, zijn er twee gemeenschappen.  In het Sint-Jozefsinstituut zijn de paters Jozefieten eindverantwoordelijk voor de basisschool, de secundaire school en de school voor buitengewoon basisonderwijs.  In het weekend – op zaterdag om 18 uur en op zondag om 8 uur – wordt eucharistie gevierd in de prachtig gerestaureerde kerk.

  Op de nabijgelegen Oudenberg situeert zich nog een Jozefietenklooster.  De Congolese pater François is rector van de bedevaartskapel van Onze-Lieve-Vrouw van de Oudenberg.

  Ook in MelleLeuven en Houtaing is de congregatie aanwezig.

  Engeland

  In Weybridge bevindt zich het St George’s College.  Naast een sterke algemene vorming wordt veel aandacht aan de artistieke vorming besteed. Het St. George’s Choir was in 2012 het beste schoolkoor van Engeland.

   

  De paters Jozefieten in de Verenigde Staten

  Op uitnodiging van de aartsbisschop van Los Angeles gingen de Jozefieten naar Californië.  De paters zijn actief in de St. Joseph High School in Santa Maria.

   

  De paters Jozefieten in Afrika

  In 1929 gingen Jozefieten naar de Democratische Republiek Congo, toen nog Belgisch Congo genoemd. Momenteel werken er ongeveer 50 Congolese paters in de Jozefietenscholen in de bisdommen Mweka, Bulongo, Domiongo en Ilebo. In 2003 werd in de hoofdstad Kinshasa het Collège Saint-Etienne gesticht.

  In Gabon en in Kameroen zijn de Jozefieten verantwoordelijk voor vijf parochies.